Camilla Pyk

Camilla Forssell Pyk är bildkonstnär, grafiker, född 1966 i Stockholm. Hon är verksam i ateljén på Lidingö, London samt Amsterdam som utgör basen för Camillas konstnärskap sedan 2018. Hennes måleri är mötet mellan enheterna jaget, nuet, färgen och formen där hon lustfyllt fångas av mötets dramatik. Camilla är den femte i det konstnärliga familjeledet från farfars morfar kopparstickaren Ludvig Ruben. Hon arbetar främst i olja och motiven är lekfullt tecknade. Hennes konst personifierar mänskliga egenskaper och livssituationer vilket ger bilderna en närmast språklig läsbarhet.

 

”Jag lyssnar och är tyst. Då berättar målningen vad den vill. Som en historia kommer bilderna fram. Jag tar bort och lägger till, i månader får den ta sin plats. Historieberättare med penslar och oljefärg, skulpturer i brons och små teckningar. Många år i London och nu i Amsterdam. Långa promenader när staden inte riktigt vaknat, cyklar och går. Sen tillbaka till huset som då är en ateljé när familjen gått till sitt. Akela och Viggo, mina hundar, som är med i sitt vilda och sin närhet. Ensamma dagar fylls av bildernas prat och vad dom vill berätta”

Camilla Forssell Pyk, 2021”

 

Sedan 1991 har Camilla varit aktiv med ett stort antal utställningar över hela Sverige, England, Tyskland, Frankrike, Grekland och Holland.  Hon har haft uppdrag för bl a Judiska församlingen, SEB, Lantmännens Riksförbund och Södra Skogsägarna. Camilla finns idag representerad på bl a Sörmlands museum och Lidingö Konsthall och har utnämnts till Årets konstnär av DN & Expressen och till Årets bild på konstföreningen Våga Se.